Kilpailu- ja kuluttajavirasto haluaa itselleen otto-oikeuden
Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV huolehtii Suomessa yrityskauppavalvonnasta. Yrityskauppa on nykyään ilmoitettava KKV:lle, mikäli yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu liikevaihto Suomesta ylittää 100 miljoonaa euroa ja vähintään kahden osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää 10 miljoonaa euroa. Mikäli nämä edellytykset eivät täyty, ei KKV:lla ole pääsääntöisesti mahdollisuutta valvoa tätä pienempien yritysten välisiä yrityskauppoja. EU-tuomioistuin on tosin antanut vuona 2023 ratkaisun asiassa C-449/21, jonka perusteella KKV:lla on oikeus puuttua em. rajan alle jääneeseen yrityskauppaan, jos määräävässä markkina-asemassa oleva ostaja on ostanut pois kilpailijansa, mutta toistaiseksi KKV ei ole käyttänyt tätä mahdollisuutta.
KKV haluaa kuitenkin laajentaa oikeuksiaan myös pienempien yrityskauppojen valvontaan. KKV:n mukaan em. rajojen alle jääneissä yrityskaupoissa on suuri määrä kilpailulle haitallisia transaktioita. Tällaisia ovat KKV:n näkemyksen mukaan mm. monet eläinlääkärialalla, yksityisissä terveyspalveluissa ja muissa hoivapalveluissa tehtävät yrityskaupat.
Tämän vuoksi KKV haluaa itselleen ns. otto-oikeuden, mikä tarkoittaa sitä, että KKV:lla olisi oikeus vaatia ilmoitettavaksi sellainen yrityskauppa, jossa em. rajat eivät ylity. Otto-oikeutta haluttaisiin käyttää erityisesti sellaisissa rajojen alle jäävissä kaupoissa, missä yrityskaupan haitalliset kilpailuvaikutukset olisivat sekä todennäköisiä että merkittäviä.
Otto-oikeutta on kritisoitu erityisesti sen vuoksi, että se aiheuttaa yrityksille merkittäviä epävarmuustekijöitä, mikäli yrityskauppa voitaisiin vielä pitkänkin ajan jälkeen KKV:n toimesta kieltää. Tätä epävarmuutta lieventämään KKV on ehdottanut, että otto-oikeudelle asetettaisiin erillinen liikevaihtoon sidottu, em. rajojen alle jäävä raja-arvo taikka ajallinen takaraja. KKV ehdottaa myös, että siltä voisi pyytää erillistä ennakkoratkaisua, jonka se käsittelisi nopeutetussa aikataulussa ja kevennetyssä menettelyssä.
Päätöksiä otto-oikeuden antamisesta KKV:lle ei ole vielä tehty. Se on kuitenkin jo olemassa useissa muissa EU-maissa, mukaan lukien Tanskassa ja Ruotsissa sekä myös Norjassa ja Islannissa.
Kimmo Tenhovirta