Siirry sisältöön

Kahden vuoden Viihdettä

Gia sas! Kirjoittelen tätä blogikirjoitusta Kreikasta, Naxoksen saarelta, missä vietän leppoisia lomapäiviä perheen kanssa.

Aika täällä kuluu rattoisasti auringosta, hyvästä ruoasta ja kiireettömästä tunnelmasta nauttien. Iltaisin jää kuitenkin vielä mainiosti aikaa katsella vaikkapa hyvä elokuva. Sitä varten olen vuosien varrella tallentanut Elisa Viihteen tallennuskansioon kymmeniä elokuvia, joita haluan katsoa myös lomallani omalta tietokoneeltani. Olen ajatellut, että tallenteet säilyvät tallennuskansioissani ikuisesti, kunhan vain tallennustilaa on riittävästi.

Nyt Elisa Viihde on kuitenkin ilmoittanut, että kaikki kahta vuotta vanhemmat tallenteet poistetaan tallennuskansioista tulevan syksyn aikana. Jatkossa kaikki kahta vuotta vanhemmat tallenteet häviävät tallennuskansioista automaattisesti. Tämä ei koske vain Elisaa, vaan myös muut operaattorit ovat ilmoittaneet tekevänsä samoin. Ilmoitus on aiheuttanut voimakkaan vastalauseiden myrskyn. Operaattorien asiakkaat ovat ihmetelleet, miksi tallenteet halutaan hävittää, vaikka tallennustilaa olisi vielä jäljellä. Mistä asiassa on siis oikein kyse?

Kyse on tekijänoikeuslain muutoksesta vuonna 2015 hallituksen esityksen 181/2014 perusteella. Lain muutos johtui tekijänoikeusjärjestöjen aloitteesta aloitetusta keskustelusta liittyen tallennuspalveluihin ja niiden lisensseihin sekä maksuihin. Taustalla lienee ollut myös muutaman vuoden takainen kiista tallennuspalveluja tarjonneen TV Kaistan toiminnasta, jonka lopputuloksena kyseisen yhtiön toimitusjohtaja ja tekninen johtaja saivat Helsingin käräjäoikeudessa 11 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä lähes 400.000 euron vahingonkorvaukset tekijänoikeuslain rikkomisesta.

Uuden tekijänoikeuslain 25 l §:n mukaan verkkotallennuspalvelun tarjoaja saa sopimuslisenssin nojalla valmistaa televisiossa lähetettyyn ohjelmaan sisältyvästä teoksesta kappaleen ja käyttää sitä yleisön saataviin saattamiseen siten, että ohjelma on tallennuspalvelun asiakkaan katseltavissa ja kuunneltavissa asiakkaan itse valitsemassa paikassa ja itse valitsemana aikana. Maksujen määrä sekä tallenteiden käyttöaika määräytyy puolestaan lisenssisopimuksesta, jota koskee tekijänoikeuslain 26 §. Sopimusten perusteella TV-ohjelmiin pääsääntöisesti myönnetään lisenssi kahdeksi vuodeksi. Tämän ajan operaattori voi pitää ohjelmaa tallennettuna sähköisessä tallennuspalvelussa.

Elisa Viihteen käyttöehdoissa on tämä otettu huomioon. 12.11.2015 päivättyjen ehtojen mukaan: ”Elisa Viihde -palvelussa saat käyttöösi noin 2500 tuntia tallennustilaa TV-ohjelmille. Voit tallentaa ohjelmia samanaikaisesti usealta vapaasti katsottavalta kanavalta. TV-ohjelmien tallentaminen ei ole mahdollista kaikilta Elisa Viihteessä näkyviltä kanavilta tekijänoikeudellisista syistä. Kanavien tai niiden tiettyjen ohjelmasisältöjen tallentamiseen saattaa kohdistua oikeudenhaltijan päätöksestä, lainsäädännöstä tai muusta Elisasta riippumattomasta syystä johtuvia rajoituksia. Vuodesta 2017 alkaen vanhimmat (yli 2 vuotta vanhat) tallenteet poistuvat automaattisesti asiakkaan tallennekansiosta tekijänoikeuksien haltijoiden myöntämien lupien mukaisesti.”

Käyttöehdot ovat varsin yksiselitteiset. Ymmärrettävää on sekin, että tekijänoikeusjärjestöt haluavat suojella tekijänoikeuksien haltijoita rajoittamalla tallennettavien ohjelmien käyttöaikaa. Henkilökohtaisesti se luonnollisesti harmittaa, mutta takaisin VHS-aikaankaan ei enää ole menemistä eikä tänne Kreikkaan vanhan videonauhurin raahaamisessa olisi mitään järkeäkään. Niinpä minun kuten muidenkin tallennuspalveluja käyttävien on vain hyväksyttävä se, että saamme tulevaisuudessa nauttia vain tuoreimmista nauhoitteista.

Mutta nyt takaisin olennaisempien asioiden pariin. Kohta mennään syömään. Kali oreksi!


Aiheeseen liittyvät julkaisut